Optometrie

Glaucoom (hoge oogdruk)

Glaucoom wordt ook wel groene staar genoemd. Het is een veel voorkomende chronische aandoening van de ogen waarbij de oogzenuw beschadigd raakt door een verhoogde oogdruk. Dit kan leiden tot uitval van het gezichtsveld of men merkt dit bij het zien van de omgeving. Wereldwijd is glaucoom een van de belangrijkste oorzaken van blindheid.

Wat is een verhoogde oogdruk?

In het oog wordt het netvlies (ook wel de retina genoemd) door het glasvocht in vorm gehouden, het kamerwater zorgt voor een bepaalde druk opbouw in het oog. De afvoer van het kamerwater vindt plaats in de kamerhoek voor in het oog, waardoor het vocht weer wordt opgenomen in de bloedbaan. De druk kan gedurende de dag variëren. Bij glaucoom patiënten kan de oogdruk nog meer variëren. Niet alleen de oogdruk geeft een indicatie op glaucoom, maar ook de dikte van het hoornvlies, de oogzenuw en of er uitval is in het gezichtsveld. Bij een te hoge oogdruk veranderd het oog niet qua vorm, maar kan wel schadelijk zijn voor het gehele oog. De schade die aan de oogzenuw ontstaat, is niet meer te herstellen. Een tijdige opsporing van glaucoom is daardoor zeer belangrijk, om verdere uitval van het gezichtsvermogen en de oogzenuw te voorkomen.

Risicofactoren voor glaucoom

Er zijn een paar factoren die het risico op glaucoom kunnen verhogen:

  • Een verhoogde oogdruk
  • Erfelijkheid, familiaire geschiedenis
  • Op oudere leeftijd
  • Hoge bijziendheid, een sterke min bril (> -6.00 dpt) oftewel hoge myopie
  • Bepaalde geneesmiddelen of oogdruppels
  • Afkomst, mensen van Afrikaanse en Aziatische afkomst hebben een verhoogd risico
  • Hart- en vaatziekten, zoals suikerziekte
  • Dikte van het hoornvlies, ook wel cornea genoemd
  • Afwijkingen aan de oogzenuw, oftewel de blinde vlek genoemd
  • Hoge bloeddruk
  • Suikerziekte

Gevolgen van glaucoom

Wanneer te hoge oogdruk niet behandeld wordt kan het gezichtsveld worden aangetast, dit kan zelfs leiden tot blindheid. Door vroegtijdig met de behandeling van glaucoom te starten, kan de schade worden beperkt en de progressie worden vertraagd. Behandeling van glaucoom dient te gebeuren bij de oogarts.

Glaucoom onderzoek

Bij dit onderzoek kijken we naar de dikte van het hoornvlies, de oogdruk en het netvlies. De oogzenuw is een belangrijk punt in dit onderzoek. Van de oogzenuw maken we een OCT-scan, daarop kunnen we de oogzenuw goed beoordelen op afwijkingen. Indien iemand mogelijk glaucoom heeft, doen we een aanvullend gezichtsveld onderzoek.

Het gezichtsveldonderzoek

Gezichtsveldonderzoek (perimetrie) is van groot belang voor het ontdekken en vervolgen van glaucoom. Het is de belangrijkste functionele uiting van schade aan de zenuwvezellaag. Omdat stabilisering van het ziektebeeld het doel van de behandeling is, zal bij een glaucoompatiënt met enige regelmaat gezichtsveldonderzoek gedaan worden.

Druppels tijdens het onderzoek

Tijdens dit onderzoek wordt er gebruik gemaakt van druppels, waardoor u een vergrote pupil krijgt, dit vergemakkelijkt het onderzoek. U mag nadat er gedruppeld is een half uur niet in de ogen wrijven en geen contactlenzen dragen. Vanwege de druppels bent u lichtgevoeliger en raden wij u aan om een zonnebril mee te nemen. Komt u met de auto dan is het verstandiger dat u iemand meeneemt om te rijden, dit vanwege het verminderde zicht. Mocht uit het onderzoek blijken dat nader onderzoek of overleg met uw huisarts en/of oogarts gewenst is, zullen wij daarvoor zorgen.

Afspraak glaucoom onderzoek

Sommige zorgverzekeraars vergoeden dit onderzoek, u kunt deze factuur dan ook indienen bij uw zorgverzekeraar.

Om een afspraak te maken voor een glaucoom onderzoek belt u met 0341 21 77 12 of mailt u naar zien@oogenoorzorg.nl

Tarieven en duur