Optometrie

Diabetes Mellitus

Het aantal suikerpatiƫnten neemt nog steeds toe vooral in de westerse wereld. In Nederland was er in 2011 al 1.000.000 gevallen van diabetes bekend. Waarvan 10% type 1 diabetes wat op jonge leeftijd ontstaat. Type 2 diabetes komt meestal bij oudere mensen voor. Diabetes is het gevolg van een storing in de insuline afscheiding en/of werking, dit leidt tot een verhoogde suikerspiegel. Daardoor kan er schade ontstaan in het netvlies en is het belangrijk om regelmatig 1 keer in de 2 jaar een netvliesonderzoek uit te voeren (vaak op verwijzing van de huisarts). Zodat vroegtijdig afwijkingen opgespoord kunnen worden.

Het diabetes/netvliesonderzoek

De optometrist zal tijdens dit onderzoek het inwendige deel van het oog met behulp van een speciale lens bekijken. Tijdens dit onderzoek wordt er gebruik gemaakt van druppels, waardoor u een vergrote pupil krijgt, dit vergemakkelijkt het onderzoek. Vanwege de vergrote pupil bent u lichtgevoeliger en raden wij u aan om een zonnebril mee te nemen. Komt u met de auto dan is het verstandiger dat u iemand meeneemt om te rijden, dit vanwege het verminderde zicht. Het effect van de druppels is meestal binnen 4 uur uitgewerkt. Mocht uit onderzoek blijken dat nader onderzoek of overleg met uw huisarts en/of oogarts gewenst is, zullen wij daarvoor zorgen.

Afspraak diabetes onderzoek

Sommige zorgverzekeraars vergoeden dit onderzoek, u kunt deze factuur dan ook indienen bij uw zorgverzekeraar.

Om een afspraak te maken voor een diabetes/netvliesonderzoek belt u met 0341 21 77 12 of mailt u naar zien@oogenoorzorg.nl

Tarieven en duur